O planta ce este din ce in ce mai cunoscuta la noi in tara este: Paulownia, in special soiul Tomentosa

Paulownia( Arborele printesa) este un arbore florifer si fois originar din China si Japonia. In mod normal este intalnit ca arbore izolat, in gradini si parcuri. Acesta prezinta frunze mari cu aspect catifelat, iar inflorirea are loc in luna mai-iunie. Inflorescentele sunt panicule mari, alcatuite din flori tubular care se formeaza spre extremitatile ramurilor.

Crestere si ingrijire. Fiind un arbore heliofil, ar fi bine sa fie plantat in zonele luminoase. In ceea ce priveste temperaturile, rezista pana la -30 grade, dezvoltandu-se mai bine in zonele de campie, cu toamne lungi si cu ierni blande. Pentru o crestere spectaculoasa, de 1,5-2 m pe an, se recomanda un sol bogat, fertil si umed. Pentru stimulare cresterii, se pot aplica in perioada de vegetatie ingrasaminte specific. In ceea ce priveste inaltimea, poate ajunge pana la 10-15 m, formand o coroana mare, larga cu ramuri groase. Pentru corectarea formei se recomanda ca arborele de tuia sa fie tuns in fiecare primavara.

Inmultire . Arborele de paulownia se poate inmultii prin seminte, butasi din bucati de radacina sau drajoni. Semintele trebuie plantate imediat dupa ce au fost recolate, butasii trebuie lasati la inradacinat in sera, iar drajonii formati din radacini au cea mai mare rezistenta pana cand sunt plantati. Din acest motiv, noi am ales sa folosim doar drajoni pentru plantatiile proprii si pentru vanzare.

 

Mod de plantare:

Radacinile (drajonii) de paulownia se pot planta pana in luna iulie in Romania.Se fac gropi la 15-20 cm adancime. Astfel se intarie cresterea la suprafata si paulownia are timp sa isi faca radacina puternica. Se pune radacina( drajonul) de paulownia cucata complet in pamant, se acopera cu pamant si se uda pana cand balteste apa. Distanta dintre palulownia trebuie sa fie mai mare de 1m. In prima luna se recomanda udarea de 2 ori pe saptamana. Dupa ce a iesit tulpina la suprafata pamantului nu mai este necesara udarea. Daca pasii au fost urmati intocmai ar trebui sa dureze 25-40 zile pana cand tulpina iese la suprafata pamantului.

Printre avantajele acestiu arbore putem enumera protectia buna impotriva zgomotului, noxelor, mirosul caracteristic puternic, durata de viata mare, absorbita prafului si poluantilor, dar si rezistenta fara de vremea neprielnica.