Una dintre cele mai frumoase plante ornamentale consideram ca este lavanda.

Noi cultivam acest soi de planta inca din 2017 si cu aceasta ocazie va impartasim secretelei acesteia.

Lavanda( levantica) este de mai multe culori: mov, albastru deschis, galben, dar de departe cel mai cautat soi in Romania este Angustifolia Sevtopolis care are inflorescente de culoare mov inchis.

Lavanda Angustifolia Sevtopolis este o planta perena, ce rezista iarna si la temperaturi de -40 grade si are o durata de viata de 15-20 ani.

Crestere si ingrijire. Lavanda creste in jur de 20 cm in inaltime in fiecare an in afara perioadei de inflorire. Atunci, datorita inflorescentelor poate ajunge si la 1 m inaltime si 1,5 m latime. Soiul Angustifolia Sevtopolis infloreste de 2 ori pe an: in Iunie si Septembrie. Perioada cat timp sta inforita este de o luna. Dupa aceeia, pentru o crestere puternica in grosime si pentru a se dezvolta rapid tufa de lavanda trebuie tunsa la 30-40 cm deasupra solului. Dimensiunile inflorescentelor sunt de 20-30 cm si emana un parfum puternic.

Proprietati. Lavanda este o planta atat ornamentala, cat si medicinala. Noi crestem tufele de lavanda intr-un mod BIO, astfel florile de lavanda pot fi folosite pentru ceai. Dintre proprietatile ceaiului de lavanda putem mentiona ca: scade stresul si ajuta la concentrare, este un puternic somnifer natural, reduce presiunea sanguina si palpitatiilor, este un remediu pentru bolile digestive si reduce durerile.

Plantata in jurul casei, alunga permanent tantarii si musuroaiele de cartita.

Uleiul de lavanda este cel mai cunoscut ulei essential. Acesta este analgesic, antiseptic, grabeste vinecarea ranilor, intepaturilor de insecta si ajuta in caz de mancarimi. De asemenea, putem observa ca aplicat desupra scalpului prvine caderea parului, promoveaza starea de bine si relaxarea. Uleiul de lavanda se foloseste foarte mult si in industria parfumeriei sic ea a fabricarii de produse cosmetice, cum ar fi: sapunurile, cremele, lotiunile.

Mod de plantare. Perioada de plantare a butasilor/ tufelor de lavanda este din Februarie pana in Iunie si din Septembrie pana in Noiembrie.  Inainte de a fi plantate este bine sa le fie tunse varfurile radacinilor. Pentru a se uni complet din anul 3 se planteaza la 40 cm pe acelasi rand. Intre randuri este bine sa se lase 1,4m. Pentru o prindere sigura, tufele/ butasii de lavanda se pot stropi dupa plantare cu solutii de inradacinare. De asemenea, in primele 2 saptamani plantele trebuiesc udate de 2-3 ori pe saptamana . In ceea ce priveste pozitionarea fata de soara, lavanda este o planta ce se acomodeaza atat in zonele cu soare, cat si in zonele cu semi-umbra. Daca doriti sa le plantati langa un gard este bine sa fie lasata o distanta de minim 40 cm pana la gard.

Mod de livrare. Echipa Plantland va livreaza plante fresh ce sunt scoase din pamant in ziua cand sunt trimise. Le infoliem cu pamanul de la radacina si apoi le punem intr-un sac de rafie. Asa cum ajung la dvs puteti sa le tineti si 10 zile cu conditia sa le fie pusa apa la radacina macar o data la 2 zile. Inainte de a le planta este bine sa le tineti in apa macar cateva ore.