Lavanda Angustifolia Alba

Aceasta este unul dintre cel mai vandut soi peren de lavanda din lume. Culoarea florilor este alb deschis. Infloreste de 2 ori pe an: iulie si septembrie. Dupa fiecare inflorire, pentru o crestere puternica in grosime si pentru a se dezvolta rapid, tufa de lavanda trebuie tunsa la 30-40 cm deasupra solului. Dimensiunile inflorescentelor sunt de 20-30 cm si emana un parfum puternic. Este rezistenta la ingheturi pana la -40 grade si are o durata de viata de 20-25 ani. Prefera zonele insorite, dar se acomodeaza perfect si in zonele cu semi-umbra. Pentru a se uni complet tufele trebuiesc plantate la 40 cm una fata de cealalta pe acelasi rand.

Mod si timp pentru plantat. Lavanda alba nu este deloc o planta pretentioasa. Se poate planta oricand, in afara de perioadele cu zapada sau cand solul este inghetat; se poate planta atat la soare cat si la umbra. Se dezvolta fara problema in orice tip de sol: stancos, nisipos, secetos.  Se fac gropi la 20-25 cm adancime si 15 cm diametru si se pun plantele. Apoi se uda din abundenta, pana cand “ balteste apa”.

Crestere si ingrijire. Lavanda creste in jur de 20 cm in inaltime in fiecare an in afara perioadei de inflorire. Culoarea florilor este alb deschis. Atunci, datorita inflorescentelor poate ajunge si la 1 metru inaltime si 1,5 metru latime.

Proprietati. Lavanda este o planta atat ornamentala, cat si medicinala. Noi crestem tufele de lavanda intr-un mod BIO, astfel florile de lavanda pot fi folosite pentru ceai. Dintre proprietatile ceaiului de lavanda putem mentiona ca: scade stresul si ajuta la concentrare, este un puternic somnifer natural, reduce presiunea sanguina si palpitatiilor, este un remediu pentru bolile digestive si reduce durerile.

Plantata in jurul casei, alunga permanent tantarii si musuroaiele de cartita.

Uleiul de lavanda este cel mai cunoscut ulei essential. Acesta este analgesic, antiseptic, grabeste vinecarea ranilor, intepaturilor de insecta si ajuta in caz de mancarimi. De asemenea, putem observa ca aplicat desupra scalpului prvine caderea parului, promoveaza starea de bine si relaxarea. Uleiul de lavanda se foloseste foarte mult si in industria parfumeriei si in cea a fabricarii de produse cosmetice, cum ar fi: sapunurile, cremele, lotiunile.

Mod de plantare. Teoretic, perioada de plantare a butasilor/ tufelor de lavanda este din Februarie pana in Iunie si din Septembrie pana in Noiembrie.  Inainte de a fi plantate este bine sa le fie tunse varfurile radacinilor. Pentru a se uni complet din anul 3 se planteaza la 40 cm pe acelasi rand. Intre randuri este bine sa se lase 1,4m. Pentru o prindere sigura, tufele/ butasii de lavanda se pot stropi dupa plantare cu solutii de inradacinare. De asemenea, in primele 2 saptamani plantele trebuiesc udate de 2-3 ori pe saptamana. Dupa aceea, udarea nu mai este necesara, lavanda nefiind o planta iubitoare de apa. In ceea ce priveste pozitionarea fata de soara, lavanda este o planta ce se acomodeaza atat in zonele cu soare, cat si in zonele cu semi-umbra. Daca doriti sa le plantati langa un gard este bine sa fie lasata o distanta de minim 40 cm pana la gard.

Mod de livrare: Echipa Plantland va livreaza plante fresh, in ghiveci si puse in cutie de carton. Plantele sunt udate cu o seara inainte si pot rezista si 5-7 zile pana la urmatoare udare. Fiind in ghiveci, Lavanda Alba  se poate planta oricand avand o rata de prindere 100%. Asa cum ajung la dvs puteti sa le tineti si in ghiveci cu conditia sa le fie pusa apa in ghiveci macar o data la 10 zile.